Aconcagua – istoria primei ascensiuni
<<<<< INAPOI LA EXPEDITII

1page-img1

Cucerirea varfului….

Prima tentativa de atingere a varfului muntelui Aconcagua, a fosta a lui Paul Gussfeldt, explorator german , care a descoperit muntele si a trasat prima ruta mai sus de 6560 m, dar a fost obligat sa coboare in timpul unui uragan. 40 de ani mai tarziu, englezul Edward Fitz Gerald conducea o echipa Europeana formata din 9 membri, cu elvetianul Matthias Zurbriggen ca ghid sef. Zurbriggen insusi a ajuns pe varf in data de 14 Ianuarie 1897, la vremea respectiva nu erau adaposturi, harti sau rute trasate, doar imensitatea muntelui, frigul, vantul si raul de altitudine.

In 23 Decembrie 1896, neobosita expeditie , dupa mai multe incercari, in 14 Ianuarie Fitz Gerald si Zurbriggen au atins ceea ce avea sa devina primul dintre toate varfurile, la 6700 m altitudine, Fitz Gerald a trebuit sa renunte la ascensiune si Matthias Zurbriggen a continuat si a completat aventura epica ce incepuse cu cateva zile inainte.
Originea numelui Aconcagua
Numele Aconcagua, ca majoritatea numelor indiene, a generat controverse in ceea ce priveste ceea ce insemna traducerea in spaniola, cea mai cunoscuta traducere este Santinela de Piatra conform limbii quechua. In aceasta limba Akon si Kahuak dau nastere numelui.
In limba Aymara sunt doi termeni, Kon si Kawa care inseamna inzapezit si respectiv munte. Santinela de Piatra ramane oricum cel mai folosit nume in lumea intreaga.

Cei 7000 de metri, subiectul multor dezbateri, diferitele masuratori effectuate pe muntele Aconcagua au ajuns centrul multor discutii, in 1898 Comitetul Cilian de Frontiera ( Chilean Border Committee), a decis ca altitudinea este de 6960 m, iar Comitetul Argentinian stabilea o altitudine mai mare, de 7130 m, cea mai mare masuratoare din istorie. Dupa ceva timp, in 1957 , OACI stabileste ca altitudine 6959m, ultima masuratoar efectuata prin satelit in anul 1998 arata ca altitudinea muntelui este de 6962m.

Paul-Gussfeldt         Matthias-Zurbriggen

Paul Gussfeld                                                         Matthias Zurbriggen

<<<<< INAPOI LA EXPEDITII

Comments are closed.